Vårens hagetips fra HitraRosa

Skjermbilde 2018-03-05 kl. 17.16.13.png
 
 

Ragnhild og Anne i Hitrarosa driver blomsterbutikk på Fillan og deler gjerne av sin kunnskap rundt hagestell på vårparten. – Ja vi forteller gjerne litt om hva det er smart å starte med på våren. Kom gjerne innom oss på butikken har du spørsmål, sier damene som nettopp har utvidet og pusset opp butikklokalene på Hitratorget i Fillan.

 

Bestilling av busker og trær

Vi har blomster, stauder, krukker og hageutstyr i butikken til enhver tid. Trær og busker er bestillingsvare, men vi skaffer raskt og du får samtidig gode råd på kjøpet for beplantning og stell, sier Anne og Ragnhild. 

 

Bruk finværsdagene

Benytt noen av finværsdagene på våren til å forberede hagen til våren og utover sommeren. Det er derfor alt for tidlig å plante ut sommerblomster og grønnsakplanter før i hvert fall etter 17. mai her på Hitra og Frøya, sier Anne og Ragnhild i HitraRosa.

Det er likevel mye annet du kan gjøre i hagen nå utover våren. Og ikke minst er det deilig å omsider kunne holde på ute igjen, etter en lang vinter.

 

Skjermbilde 2018-03-05 kl. 17.17.38.png

Beskjæring

Beskjæring av frukttrær, bærbusker og en del prydbusker og -trær kan du gjøre nå før sevja stiger. Det er imidlertid ikke alle busker som skal beskjæres tidlig vår, noen må du vente med å beskjære til etter blomstring.  Nå tidlig på våren er det fint å rydde i staudebedene, da har du god oversikt og kan gå i bedene uten å skade plantene. Bruk en god saks og klipp ned tørre planterester fra i fjor. Løv og planterester kan du klippe opp og strø utover bedet, det blir fin gjødsel. Du synes kanskje det ser litt «rufsete» ut med det samme, men det kommer jo uansett til å bli dekket av grønne planter i løpet av kort tid, sier Anne på HitraRosa.

Når skal busker beskjæres:

  1. Bærbusker, epletrær og pæretrær skal beskjæres på ettervinteren.
  2. Prydbusker som blomstrer på korte sideskudd fra toårige eller eldre greiner eller på årsskudd, beskjæres på ettervinter eller vår.
  3. Prydtrær beskjæres i vinterhalvåret.
  4. Klatreplanter trenger normalt ikke årlig beskjæring, med unntak av storblomstret klematis som blomstrer på årsskudd og bør beskjæres hver vår.
  5. Prydgress skal skjæres ned på ettervinter/vår før de setter nye skudd, med unntak av vintergrønne gress.

Vårstell av plenen

Har du gressplen, kan den med fordel få en dose kalk nå på tidligvåren. Det beste er å kalke rett før et regnvær, eller når det regner. Hvis det ikke er nedbør i sikte kan du sette på vannsprederen. Rak lett over med en plastrive og fjern store hauger med løv hvis det ligger på plenen. Men ikke gjør alt for mye med plenen før den har begynt å vokse, da kan du risikere å gjøre mer skade enn nytte. Vent en stund før du tar frem plenklipperen første gang. Gresset bør være i god vekst og minst 5 cm langt før du klipper,da er det fint å gjødsle for å få en god start på sesongen.

 

Skjermbilde 2018-03-05 kl. 17.18.20.png

Så frø innendørs

Hvis du ikke har gjort det før, er det på tide å så frø innendørs. Tomater, agurk og andre grønnsaker bør i jorda så fort som mulig. Men du bør bruke vekstlys,ellers blir det stusslige planter. Noen sommerblomster kan også sås inne før de plantes ut senere i vår. Følg anvisningene om anbefalt såtidspunkt på pakningen.

 

Ja, husk å nyte, det er faktisk det viktigste med hele hagen, avslutter Anne og Ragnhild i Hitrarosa.